Ebéd utáni csábító desszertek:
Reform Somlói galuska
Teljesen diétás
Hozzávalók a piskótához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál nyírfa cukor
- 6 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- pici só és fél csomag sütőpor
- a fele nyers piskóta tésztához 1 evőkanál kakaóport adunk
Vaníliás krémhez:
- 8 dl tej
- 2 csomag főzős vaníliás pudingpor
- 6 evőkanál nyírfa cukor
Csokis krémhez:
- 8 dl tej
- 2 csomag főzős csokis pudingpor
- 6 evőkanál cukor
Piskótát mártogatni vagy öntözgetni = Rum vagy rumaroma 4-5 dl tejjel hígítva 5 kanál nyírfa cukor / ezt fel kell melegíteni/
- 20 dkg darált dió
- 2 narancs reszelt héja
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 15 dkg mazsola
Valamint:
A díszítéshez: tejszínhab csokiöntet vagy csokiforgács
Piskóta Elkészítés:
A 6 tojásból lapos tepsiben piskótát készítünk úgy, hogy tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukorral , a fehérjét kemény habbá verjük, a lisztbe keverjük a sütőport, a lisztet és a tojáshabot felváltva a felvert tojás sárgához adjuk úgy, hogy a fehérjéből maradjon utoljára. Kész piskóta felét beleöntjük egy zsírpapírral bélelt tepsi egyik felébe, majd a maradékhoz a kakaóport hozzáadjuk majd a tepsi másik felébe a kakaós piskótát öntjük.
Elsimítjuk, és előmelegített 180 fokos sütőben megsütjük kb. 20 perc alatt.
Egy-egy edényben megfőzzük a kétféle pudingot, egy kicsit hígabbra.
A piskótáról a zsírpapírt lehúzzuk, 4 részre vágjuk, majd egy tálcára tesszük az alsó lapot, megöntözzük a cukros –rumos tejjel ,majd rátesszük a vaniliás pudingnak a felét és megszórjuk darált dióval és a mazsival. Erre kerül a középső lap, amit ugyan úgy megöntözünk a cukros rumos tejjel , majd a csokis puding fele kerül rá és megszórjuk darált dióval és mazsival .
Ráhelyezzük a 3. piskóta lapot meglocsoljuk a cukros – rumos tejjel,majd rátesszük a maradék vaníliás pudingot , darált diót és mazsolát.
Rátesszük a tetejére az utolsó piskóta lapot és rákenjük a maradék csokis pudingot.
U.i.: Jó sok cukros –rumos tejjel locsold meg a piskótát ,mert úgy a jó ha megszívja magát a piskóta és nem lesz száraz..
1 napig a hűtőben össze kell érnie az ízeknek. / Nehéz ennyit várni de utána finomabb lesz :):) /
Mély üvegtálat veszünk elő, és 2 cm-es szeleteket vágunk, ezt is tovább kockázzuk, majd az egészet leöntjük a csokis öntettel. Tálaláskor nem túl édes tejszínhabbal vagy csoki forgáccsal díszítjük.
VIGYÁZAT FÜGGŐSÉGET OKOZ :D
Jó étvágyat !
Hozzávalók 2 főnek:
- 6 dl tej
- 3 tojás
- 6 kanál nyírfacukor + 2 kanál nyírfacukor a tojás fehérjébe
- 1 egész citrom héja
Elkészítése:
5 dl tejet felforralok 4 kanálnyi nyírfacukorral, a 3 tojás sárgáját kézi habverővel összekeverem a maradék tejjel. A tojásfehérjét felverem kemény habbá és a végén hozzáteszem a 2 kanál nyírfacukrot / kemény habnak kell lenni ,mert csak úgy tudom kiszaggatni/Végül kanállal beleszaggatom a forrásban lévő tejbe a galuskákat, KB : 1 percig főzzük, majd óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is még egy percig főzzük. Lyukacsos kanállal tányérkába szedjük. Ily módon az összes habból galuskát készítünk.
Majd a forrásban lévő tejhez hozzáöntöm a tojássárgájás tejet és lassú tűzön kevergetve krémmé főzzük.
Megvárjuk míg a krém kihűl, ekkor egy nagyobb üvegtálba öntjük és a tetejére rakosgatjuk a habgaluskákat. Fogyasztás előtt néhány órára hűtőbe tesszük.
Hozzávalók:
- 1,5 dl víz
- 25dkg kókusz
- 25dkg tejpor
- 20dkg megolvasztott teavaj
- 20dkg nyírfacukor /porcukor/
Elkészítése:
A vizet felforraljuk, belekeverjük a kókuszt, a tejport, a teavajat, a porcukrot, és a vaniliáscukrot, majd összegyúrjuk.
Egy napra hűtőbe tesszük. Másnap kis golyókat formálunk, közepébe egy szem mandulát teszünk, és kókuszba forgatjuk.
Rakott kelkáposzta,cékla és brokkoli narancsos csirkemellel
Reform répás csirkemell pörkölt teljes kiőrlésű tésztával /csak hogy kedvezzek egy kicsit a férfi vendégeimnek is
Rántott csirkemell reszelt répaágyon
Bazsalikomos nokedli répás – borsó pörkölttel
Hagymás-majorannás csirkemáj és csirkemell, töltött ubival
Újévre,hogy sok pénzünk legyen:
Párolt lencse fokhagymás sült virslivel
Feta sajttal,aszalt szilvával és ananásszal töltött csirkemell sonkába göngyölve
sült zöldségekkel
Szezámos-lenmagos bundában sült sajt, hajdina körettel ölelve
Sajtos zöldséges rakott palacsinta
Ízletes diós palacsintatésztában sült alma fánkocskákkal
Rakott savanyú káposzta hajdinával és céklával
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg savanyú káposzta
- 25 dkg hajdina
- 2 db cékla
- 0,5 l tejföl
- 30 dkg sovány sajt
- 2 db tojás
- só, bors
Elkészítése:
Előfőzöm a hajdinát, ugyanannyi vízben, mint a hajdina mennyisége
(így, ha elfő a víz róla, félig lesz megpuhulva). A tejfölt, sót, borsot , tojásokat és 15 dkg reszelt sajtot összekeverem.
A savanyú káposztát 20 percig pároljuk majd lecsurgatjuk róla a levét és hűlni hagyom,
végül belekeverem a tejfölös szószt és eldolgozom.
Egy megfelelő nagyságú tepsit, vagy tűzálló edényt olíva olajjal kikenünk, aljára tesszük a káposzta felét, majd vékony szeletekben a céklát (nyersen), erre rétegezem a hajdinát , majd a maradék káposztát is a tetejére rakom.
Utolsó feladatunk a tetejét megszórni a maradék reszelt sajttal.
Közép meleg sütőben 45-50 percig sütjük.
Aszalt szilvával, sajttal töltött csirkemell brokkoli ágyon sütve
Hozzávalók 2-3 személyre:
- 4 db vékony szelet csirkemell filé
- 20 dkg aszalt szilva
- 20 dkg sovány sajt (füstölt sajttal is kiváló )
- 1 kg brokkoli (Ha fagyasztott akkor elég 50 dkg)
- 0,5 l tejföl
- 2 db tojás
- só, bors, kakukkfű (ízlés szerint variálhatók a fűszerek)
A brokkolit megpároljuk vagy egy picit megfőzzük,hogy ne legyen kemény utána egy tűzálló edénybe lerakosgatjuk. A vékonyra szeletelt csirkemellekre vágunk egy szelet sajtot, majd ráteszünk még kb.: 3-4 darabka aszalt szilvát, végül feltekerjük és a brokkoli ágyra helyezzük. A tejfölt, tojást és a fűszereket összekeverjük majd ráöltjük a csirkemellre ami a brokkolikra van helyezve.
Végül a sajtot ráreszelem a tetejére és megsütöm.
Juhtúrós sült tészta,füstölt sajttal a tetején
/ természetesen teljes kiőrlésű tésztából/
Hozzávalók 2 személyre:
- 20 dkg Teljes kiőrlésű tészta
- 20 dkg juhtúró
- 2 dl tejföl
- 1 tojás
- 15 dkg füstölt sajt
- só, fehérbors
Elkészítése:
A tésztát kifőzöm, majd összekeverem a juhtúróval. A tejfölt összekeverem a tojással és a fűszerekkel, majd hozzákeverem a juhtúrós tésztához. Tepsibe vagy tűzálló edénybe teszem és ráreszelem a füstölt sajtot. Végül Forró sütőben 15 percig sütöm.
Pikáns mustáros zabpelyhes bundában sült sajt párolt borsóval
Hozzávalók 1 személyre:
- 15 dkg sovány sajt /ízlés szerint lehet bármilyen/
- 2-3 db tojás /panírozáshoz/
- só, mustár
- kb.: 20 dkg APRÓ szemű zabpehely
- zöldborsó lehetőleg ne konzerves
Elkészítése:
Sajtot szeletekre vágjuk /ne legyen túl vastag de vékony se / A tojásokat felverem és beleteszem a só és a mustárt, majd megforgatjuk a sajtot ebbe a mustáros tojásba és jöhet a zabpehely.
JÓ ERŐSEN RÁ KELL NYOMKODNI A ZABPELYHET!!!
Utána még egyszer megforgatom a mustáros tojásba és zabpehelybe!/ ez azért fontos, hogy ne folyjon ki a sajt/
Utolsó lépésként kisütöm Olaj nélkül / Tefál sütőedényben ,mert ezen nem ragad le/
A borsót megpárolom lassú lángon majd ízlésesen tálalom egy tányérra és mellé teszem a sajtokat!
Füstöl gomolya sajtos barna bulgur, céklasalátával
Tonhalas bulgur sült camemert ágyon pirított mandula szeletekkel
Zabpelyhes túrógombóc fahéjas tejföllel
Hozzávalók 2 személyre:
- 50 dkg zsírszegény tehéntúró
- 2 egész tojás
- kb. 20 dkg apró szemű zabpehely /amennyit felszív a túró/
- 2 db citrom héja
- 3-4 evőkanál nyírfacukor
Tálaláshoz:
- 3dl tejföl vagy joghurt
- 2 kiskanál fahéj
- nyírfacukor
Elkészítése:
A hozzávalókat összekeverem egy nagy tálba, majd egy kicsit állni hagyom /azért ,hogy a zabpehely egy kicsit megpuhuljon /
Nedves kézzel gombócokat formázok belőle és beleteszem a FORRÁSBAN lévő vízben (kb. 2-3 percig főzöm, ha feljönnek a víz tetejére, és félbevágva szép egyszínű a belsejük, akkor vannak készen.) A kifőtt gombócokat leszűröm és a megpirított zabpehelybe forgatom. Joghurtot vagy tejfölt összekeverem 2 kiskanálnyi fahéjjal és nyírfacukorral végül jól nyakon öntjük a gombócokat.
Sütőtökös-répás szósszal megbolondított brokkoli
Böbe féle rántott sajt zabpehelyhes bundában, tartármártással és párolt brokkolival